Aktualita

Čo sa zmenilo v podmienkach národného projektu Zelená domácnostiam?

Pravidlá podpory inštalácie malých zariadení na využitie obnoviteľných zdrojov energie v novom projekte Zelená domácnostiam sú definované v dokumente Všeobecné podmienky na podporu využitia obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach. Aké sú najvýznamnejšie zmeny?

Rozšíril sa okruh podporovaných zariadení

Zúžila sa podpora kotlov na biomasu

Pribudla možnosť získať zvýhodnenie o 15 %

Zvýšením základnej sadzby o 15 % budú zvýhodnené domácnosti, ktoré si nechajú nainštalovať bezemisné zariadenie v oblasti riadenia kvality ovzdušia alebo domácnosti, ktoré prestanú využívať tuhé palivá, napríklad kotol na uhlie alebo kotol na biomasu.

Zvýšili sa základné sadzby a maximálne príspevky

Pri fotovoltických paneloch je možné získať príspevok až do výkonu 7 kW

Pri fotovoltických paneloch zostáva základný podporovaný výkon do 3 kW, avšak podporiť bude možné aj inštalovaný výkon až do 7 kW v prípade, že má domácnosť za rok vyššiu ročnú spotrebu elektriny ako 3 000 kWh. Preukázať to má faktúrou za bezprostredne predchádzajúce zúčtovacie obdobie. Maximálny príspevok na fotovoltické panely sa tak zvýšil na 4 052 €.

Povinná kontrola inštalovaných meničov napätia

Novou podmienkou je kontrola meničov napätia, ktoré sú súčasťou podporovaných inštalácií s fotovoltickými panelmi a veternými turbínami. Preto musia tiež spĺňať požiadavky vyplývajúce z európskych environmentálnych kritérií.

Rozšíril sa okruh oprávnených prijímateľov

Okrem vlastníkov nehnuteľností, ktoré sú v katastri evidované ako rodinné domy a rozostavané rodinné domy, budú môcť o príspevky požiadať aj vlastníci budov, ktoré nie sú na listoch vlastníctva zapísané ako rodinné domy, napríklad rekreačná chata alebo záhradná chata, ale zároveň slúžia na rodinné bývanie a žiadateľ má v nich trvalý pobyt.

Súvisiace:
Čo sa zmení v systéme vydávania poukážok?

The post Čo sa zmenilo v podmienkach národného projektu Zelená domácnostiam? appeared first on Zelená domácnostiam.

späť hore