Aktualita

SIEA spúšťa novú Zelenú domácnostiam. O poukážku bude možné požiadať spätne

Príspevky na tepelné čerpadlá, fotovoltické panely, slnečné kolektory a kotly na biomasu aj pre Bratislavský samosprávny kraj a vyššia cielená podpora inštalácií moderných zariadení, ktoré spĺňajú európske environmentálne kritériá. To sú hlavné zmeny v podmienkach nového národného projektu Zelená domácnostiach, ktoré 30. októbra 2023 zverejnila Slovenská inovačná a energetická agentúra.

„Vďaka európskej podpore pribudlo v slovenských domácnostiach za osem rokov vyše 60-tisíc zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Dnes sme zverejnili nové podmienky projektu Zelená domácnostiam, ktoré sú v súlade s európskymi environmentálnymi kritériami, a môžeme tak v pomoci pokračovať. Našou snahou bolo zabezpečiť, aby boli príspevky pre domácnosti znovu k dispozícii čo najskôr. Preto otvárame registráciu oprávnených zhotoviteľov a umožňujeme domácnostiam, aby si nechali nainštalovať zariadenia, ktoré spĺňajú stanovené požiadavky. O poukážku budú môcť žiadať spätne,“ uviedol generálny riaditeľ SIEA Stanislav Jurikovič.

Do zoznamu oprávnených zariadení bolo od augusta zaregistrovaných vyše 1300 zariadení. V zozname oprávnených zhotoviteľov budú uvedení dodávatelia, ktorí so SIEA podpíšu zmluvu o preplácaní poukážok obsahujúcu aj povinnosti pri zabezpečovaní podporovaných inštalácií.

„Prvá fáza projektu Zelená domácnostiam sa začína 30. októbra 2023. Od dnes je možné zariadenia inštalovať prostredníctvom zhotoviteľov, ktorí sa môžu registrovať v projekte. Druhú fázu, v ktorej budú poukážky vydávané a preplácané, spustíme v prvom štvrťroku 2024, kedy bude prístupný nový informačný systém. Domácnosti aj zhotoviteľov na to upozorňujeme vopred, aby to mohli zohľadniť pri uzatváraní kontraktov a zvážiť termín inštalácie,“ uviedol S. Jurikovič. Ako zdôraznil, v projekte Zelená domácnostiam je prostriedkov dostatok. Na poukážky pre domácnosti je vyčlenených 151,6 milióna eur, z toho 58,1 milióna eur pre Bratislavský samosprávny kraj.

V novom projekte sa zásadne mení spôsob zvýhodnenia, ktorý zohľadňuje, či inštalácia prispieva k zlepšovaniu životného prostredia. Zvýšením základnej sadzby o 15 % budú zvýhodnené domácnosti, ktoré prestanú využívať tuhé palivá, napríklad kotol na uhlie alebo kotol na biomasu, alebo domácnosti, ktoré si nechajú nainštalovať v oblastiach s riadením kvality ovzdušia bezemisné zariadenie, teda tepelné čerpadlo, slnečný kolektor, fotovoltický panel alebo veternú turbínu.

Naďalej bude platiť podmienka, že poukážka môže pokryť maximálne 50 % z nákladov na kúpu a inštaláciu zariadenia. Najviac podpora stúpla pri fotovoltických systémoch v prípade domácností, ktoré majú vyššiu spotrebu. Maximálny výkon, na ktorý bude bežne poskytovaný príspevok, je obmedzený na 3 kW s príspevkom 1725 eur. Ak domácnosť preukáže vyúčtovacou faktúrou vyššiu spotrebu ako 3 000 kW/rok, môže byť maximálny podporovaný výkon až 7 kW. V prípade tepelných čerpadiel je podporovaný výkon do 10 kW a pri zohľadnení zvýhodnenia je maximálny príspevok 4370 eur. Pri slnečných kolektoroch s výkonom 4 kW je najvyšší príspevok 2300 eur. Pri kotloch na biomasu, ktorých sa zvýhodnenie o 15 % netýka, zostáva maximálny príspevok na 10 kW v sume 1500 eur.

Podrobné informácie o možnostiach ako využiť podporu z projektu Zelená domácnostiam budú prezentované na seminári, ktorý sa uskutoční 7. novembra 2023 v sídle SIEA v Bratislave. Zabezpečený bude online prenos z podujatia a neskôr bude k dispozícii aj videozáznam. V prípade záujmu o osobnú účasť je potrebné sa zaregistrovať vopred prostredníctvom online formulára zverejneného na stránke siea.sk.

Súvisiace:

Čo sa zmenilo v podmienkach projektu Zelená domácnostiam?
Čo sa zmení v systéme využívania poukážok?

The post SIEA spúšťa novú Zelenú domácnostiam. O poukážku bude možné požiadať spätne appeared first on Zelená domácnostiam.

späť hore