Aktualita

SIEA pozýva na seminár na tému „Čo sa oplatí dohodnúť v zmluve medzi domácnosťou a zhotoviteľom v projekte Zelená domácnostiam“

Uvažujete o využití poukážky z projektu Zelená domácnostiam alebo zabezpečujete inštalácie zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie Čo sa oplatí dohodnúť v zmluve o inštalácii medzi domácnosťou a zhotoviteľom, sa dozviete na seminári, ktorý organizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra v spolupráci so Slovenskou obchodnou inšpekciou (SOI) 6. decembra 2023.

„Aj v pokračovaní projektu Zelená domácnostiam máme ambíciu pomôcť desiatkam tisíc domácností, ktoré chcú požiadať o európske finančné príspevky na fotovoltické panely, solárne kolektory, tepelné čerpadlá, kotly na biomasu alebo veterné turbíny. Základom je výber spoľahlivého zhotoviteľa a dobrá zmluva. Túto fázu sa neoplatí podceňovať. Preto sme v spolupráci so Slovenskou obchodnou inšpekciou a ďalšími organizáciami zaoberajúcimi sa ochranou spotrebiteľov pripravili praktický prehľad odporúčaní, ako si nastaviť zmluvné vzťahy pri inštalovaní zariadení,“ zdôraznil generálny riaditeľ SIEA Stanislav Jurikovič.

Podujatie je určené pre domácnosti aj zhotoviteľov, ktorí sa plánujú do projektu zapojiť. Vstup na podujatie je bezplatný. Priebeh seminára bude možné sledovať aj online, k dispozícii bude aj videozáznam.

V prvej prednáške sa bude ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová venovať praktickým radám pre spotrebiteľov pri výbere zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie a zároveň vysvetlí, v akých prípadoch sa môžu domácnosti, ktoré sa cítia poškodené, obrátiť na inšpekciu. Riaditeľ odboru projektu Zelená domácnostiam Pavel Fecko bude prezentovať náležitosti, ktoré musí obsahovať povinná písomná zmluva o inštalácii medzi domácnosťou a zhotoviteľom. Tiež vysvetlí, prečo je dôležité, aby sa domácnosti zaujímali o podmienky projektu a vypĺňali žiadosti o poukážky samé. Na čo si dať pozor pri hľadaní spoľahlivého zhotoviteľa upozorní Soňa Kubáni z Európskeho spotrebiteľského centra. Na príkladoch z praxe ukáže, že pôsobivá reklama ešte nezaručuje kvalitný výsledok. V poslednej prednáške Simona Šimková Lištiaková zo Spoločnosti ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) predstaví časť tréningového programu pre zhotoviteľov s návodom, na čo sa pri uzatváraní kontraktov sústrediť, aby boli v súlade s platnou legislatívou na ochranu spotrebiteľa.

Seminár bude možné sledovať online prostredníctvom YouTube kanála SIEA. Otázky je možné klásť už vopred cez aplikáciu slido.com. Záujemcovia o osobnú účasť sa môžu na seminár prihlásiť prostredníctvom registračného formulára do 5. decembra 2023, respektíve do naplnenia kapacity. Podrobnejšie informácie a program sú k dispozícii v pozvánke na podujatie na stránke siea.sk.

Nový národný projekt Zelená domácnostiam je financovaný prostredníctvom Programu Slovensko. Na poukážky pre domácnosti je vyčlenených 151,6 miliónov eur z európskych a národných zdrojov. Domácnosti si už môžu nechať zariadenia inštalovať, ale aktuálne žiadosti o poukážku bude možné registrovať až v prvom štvrťroku 2024, kedy sa spustí nový informačný systém a začnú sa vydávať a preplácať poukážky.

The post SIEA pozýva na seminár na tému „Čo sa oplatí dohodnúť v zmluve medzi domácnosťou a zhotoviteľom v projekte Zelená domácnostiam“ appeared first on Zelená domácnostiam.

späť hore